In het TV programma “Het perfecte Plaatje” gaan 8 bekende Vlamingen onder leiding van presentator Manu Van Acker de strijd met elkaar aan om de perfecte foto te maken!
Elke aflevering komen er twee specialisaties in de fotografie aan bod en natuurlijk mocht hondenfotografie niet ontbreken!
Zo werd ik op een dag gecontacteerd door het productiehuis met de vraag of ik aan deze aflevering wilde meewerken. Uiteraard zag ik het meteen zitten om de allerleukste tak van de fotografie als expert mee in de spotlights te zetten! Daar gingen we dan!
Nog even wat make up alvorens kennis te maken met de kandidaten en hen de opdracht uit te leggen!
Voor de opdracht kregen de kandidaten een Canon R6 met een 14-35 mm lens. Niet alleen de techniek is belangrijk, nog veel belangrijker is dat de hond zich op zijn gemak voelt tijdens de fotoshoot!
Het thema werd “brokjes happen” en de BV’s zakten af naar Pellenberg waar ze elk een whondermooi model toegewezen kregen om mee aan de slag te gaan in mijn studio.
Ze kregen een tijdslimiet opgelegd van 30 minuten om de opdracht uit te voeren en er moest een duidelijk “actie” in de foto te zien zijn.
Zeker voor diegenen die geen ervaring hebben met honden werd het een hele uitdaging om de opdracht tot een goed einde te brengen maar eind goed, al goed! Na 30 minuten waren ze er allemaal in geslaagd om minstens 1 “Perfect Plaatje” af te leveren!
Julius Persoone met Nysha de toller
Ingeborg Sergeant met Niké de border collie
Flilip Peeters met Aslan de koningspoedel
Vervolgens werden de foto’s afgedrukt en mocht ik als jurylid samen met de vaste jury Sofie Van De Velde en Zeger Garré punten geven en bekijken wie de opdracht het beste had uitgevoerd.
Julius slaagde er met zijn rustige aanpak meteen in om Nysha voor zich te winnen en voegde zelfs een origineel extraatje aan toe door een trucje te combineren met de vangactie. Een prachtig beeld!
Een dikke proficiat Julius met je welverdiende overwinning en ook een pluim voor de andere kandidaten om de opdracht tot een goed einde te brengen!
Wil je dit zelf graag eens proberen met je hond? Hieronder geef ik jullie graag enkele tips om er mee aan de slag te gaan!
1. Gebruik een groothoeklens
Met een groothoeklens kan je zelf dicht bij de hond komen en het brokje op het juiste moment gooien. Je oog-hand coördinatie zal op de proef gesteld worden maar door zelf te gooien kan je makkelijk het juiste “actiemoment” vangen. Heb je moeite om je camera stabiel vast te houden? Gebruik dan een camera hand strap, het zal ook je pols meer ondersteunen.
2. De juiste flitsapparatuur
Als je werkt met flitslicht heb je een flits nodig met een korte flitsduur en een snelle recycletijd. Zelf werk ik hiervoor met broncolor siros flitsers. Elke flits heeft een andere flitsduur en bij volledig vermogen heeft de flits een tragere snelheid dan bij half vermogen.
Even technisch….. Je moet op zoek naar de T1 waarde van je flitser. Dit geeft de tijd aan die nodig is voor 90% van de totale flits om te worden ontladen.
Veel fotografen in België gebruiken Godox dus laten we even kijken naar de T1 waarden van de Godox AD600 pro
- 1/1 1/220
- 1/2 1/740
- 1/4 1/1470
- 1/8 1/2352
- 1/16 1/3448
- 1/32 1/4651
- 1/64 1/5780
- 1/128 1/8130
- 1/256 1/10000
Om honden in actie te fotograferen buiten is een sluitertijd van 1/1000 voldoende maar voor studio ligt dit toch wat anders. Je kan er van uitgaan dat je vanaf een sluitertijd van 1/2000 een goede kans hebt om je beweging volledig scherp te bevriezen.
3. Camera instellingen
Elk cameramerk en model heeft zijn eigen synchronisatiesnelheid. Dit is de maximale sluitertijd waarmee de camera met de flitser kan werken. Als je de jouwe niet kent, kijk dan even in de handleiding of gebruik 1/160 om zwarte strepen in je beeld te vermijden.
Met de sluitertijd ingesteld, stel je vervolgens je ISO in. Dit is de gevoeligheid van de sensor. Ik geef er de voorkeur aan om in de studio te fotograferen met ISO 100 voor een perfecte kwaliteit!
Tenslotte kies je nog je diafragma, meestal gebruik ik een waarde rond f8 in de studio.
De witbalans zet ik op flits en voor de scherpstelling maak ik gebruik van de automatische eye auto focus voor dieren in mijn systeemcamera (canon R6 en canon R5). Werk je met een digitale spiegelreflex camera? Gebruik dan 1 scherpstelpunt en stel scherp op het dichtsbijzijnde oog.
4. Extra tips
- Als je een echte “hap” foto wil is het belangrijk dat de hond dit kent. De meeste honden zullen helemaal niet happen naar een brokje als ze dit niet geleerd hebben om te doen. Uiteraard kan dit ook hilarische foto’s opleveren!
- Gebruik een speeltje als alternatief als de hond niet naar het brokje wil happen.
- Maak een collage in Photoshop in plaats van 1 enkele vangfoto als je niet kan kiezen welke foto je de leukste vindt!
- Check altijd eerst bij het baasje of de hond een voedsel allergie heeft als je gebruik wil maken van je eigen koekjes.
- Oefen! Oefen! Oefen! Je hond zal al die koekjes alvast niet snel beu worden!
- Heb je het onder de knie? Experimenteer dan eens met wat je gooit. Misschien is de eerste letter van de hond zijn naam in de vorm van een letterkoekje nog net dat tikje origineler dan een gewoon brokje. Uiteindelijk gaan we voor niets minder dan “Het Perfecte Plaatje” 🙂 !
S U C C E S !